Konečne pravda o diétach. Nefungujú!

30.3.2023 (SITA.sk) – Diéta. Už len to slovo asociuje nepríjemné pocity. Okamžite si totiž predstavíme nedostatok. Hlad. Nervozitu. Nepríjemné však? Keď si prečítate, ako sa stravujú napríklad hollywoodské hviezdy, ktoré majú aj po päťdesiatke telo bohyne, zistíte, že jedia. A hýbu sa a baví ich to. Prečo by to u nás malo byť inak? Pri niektorých ochoreniach sú “diéty” priam žiaduce, pretože môžu zlepšiť priebeh ochorení. Napríklad pri nealkoholovej stukovatenej pečeni.

“V mojej praxi sa často stretávam s klientmi, ktorí si počas svojho života prešli rôznymi diétami. Niečo si načítali v knihe a začali podľa toho jesť-nejesť. Ráno šťava, na obed šalát, večer ryba. A vydržali pritom len chvíľu. Nedávno sa mi jedna moja klientka priznala, že si robila sumár svojich životných prešľapov a jeden z najväčších je diétovanie. Od puberty. Teraz váži cez 100 kg a trápi sa všelijakými pridruženými zdravotnými problémami. Napríklad nealkoholovou stukovatenou pečeňou (NAFLD). A pritom je mladá a úspešná. Len tie diéty. Nefungovala žiadna,” začína svoje rozprávanie Michaela Birkusová, certifikovaná výživová poradkyňa.

A vy ste prepadli ktorému módnemu trendu?

Zastavme sa ešte chvíľu pri diétach s ohľadom na módne trendy. Diéty totiž podobne ako móda podliehajú módnym trendom. Jedno obdobie je trendová nízkosacharidová diéta, potom ju nahradí ketodiéta, ktorú nasleduje zeleninová. A takto sa diéty točia v kruhu, do ktorého stále niekto spadne a iný vypadne. “Viete, čo hovorím klientom, keď odo mňa chcú “zaručenú” diétu? Že ak by nejaká existovala, nebola by polovica ľudstva obézna, či s nadváhou alebo by neexistovala pomerne rozšírená diagnóza stukovatenej pečene,” konštatuje M. Birkusová.

Ako funguje bazálny metabolizmus?

Podľa jej slov je jediný reálne fungujúci prístup k zmene stravovania a úspešnému chudnutiu, vybalansovanie zjedenej energie s vydanou energiou. “Ak zjete 3 000 kcal za deň a nehýbete sa, môžete ich pokojne zjesť aj vo forme zeleninového šalátu, grilovanej ryby a ovsených vločiek. Lebo toľko isto kilokalórií môžete zjesť aj v zdravej forme.” hovorí M. Birkusová. Za všetkým pritom hľadajme motor v tele – bazálny metabolizmus. Je to množstvo energie, ktorú naše telo potrebuje na svoje základné fungovanie. Bazálny metabolizmus sa dá buď vypočítať, alebo odmerať na bioimpendačných prístrojoch (meria telesný tuk, vnútrobrušný tuk, svalovú hmotu a podobne). “Predstavte si, že mi bioimpendačný prístroj vypočíta, že musím denne v jedle prijať 1 465 kcal. Okrem tohto množstva potrebujem pridať niečo navyše, pretože idem do práce peši, večer zájdem na jógu a so psom vybehnem 2x denne na 20 minútovú prechádzku. Každá takáto aktivita mi “ukrojí” z prijatých kcal. Pohybom denne “miniem” 700 kcal. A ak chcem, aby moje telo fungovalo správne a bolo zásobené energiou na všetko, čo potrebuje, mala by som zjesť približne 2 000 kcal. Vtedy je moje telo šťastné a spokojné,” hovorí M. Birkusová. Informácia o tom, že ak chcem schudnúť, musím ísť “pod bazál”, nie je podľa jej vyjadrenia správna. “Každý človek existuje inak, má inak nastavené rutiny, inú pohybovú aktivitu. Ak niekto začne dlhodobo jesť málo a nenapĺňa ani potrebu bazálneho metabolizmu, telo si začne hľadať cestu, ako prežiť. Ak do auta nalejete len polovicu potrebného benzínu, prejde len toľko kilometrov, na koľko mu dáte benzín. Potom ho už môžete len tlačiť.”

Pri nechcenom spomaľovaní bazálneho metabolizmu si podľa jej slov navyše nahrávame na zdravotné problémy a celoživotné aj chronické diagnózy. Takou je už aj spomínané nealkoholové stukovatenie pečene (NAFLD). Je to stav, pri ktorom sa v pečeňových bunkách ukladá príliš veľa tuku. Pečeň je kľúčový orgán zapojený do regulácie energie. Čo robiť nemá, je ukladanie prebytočnej energie vo forme tuku. Pečeň ukladá len malé množstvo energie, konkrétne sacharidy vo forme glykogénu, nie však tuk. Ukladanie prebytočnej energie vo forme tuku je úlohou tukového tkaniva nášho tela. Hromadenie tuku v pečeni v súvislosti s NAFLD je vo väčšine prípadov spôsobené kombináciou prijímania väčšieho množstva kalórií, ako telo potrebuje, a sedavého životného štýlu. “Diéta” resp. režimové opatrenia sú v tomto prípade nevyhnutné.

Fungujúca “diéta”, ktorú odporúčajú aj vedci

“Pravda je, že existuje jedna diéta, ktorú odporúčajú aj vedci. Nejde však o diétu ako takú, ide skôr o typ stravovania inšpirovaný stredomorskou kuchyňou. Obsahuje konzumáciu zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín, rýb, či morských živočíchov. V zmysle odporučenej stredomorskej diéty je veľmi dôležité, aby boli vaše porcie pestré, farebné, vyvážené, obsahovali všetky makroživiny ako sacharidy, tuky aj bielkoviny a to všetko v odporúčaných pomeroch. Ak si napríklad dáte grilovaného lososa, pridajte k nemu dvojnásobné množstvo celozrnného kváskového chleba, veľkú porciu zeleninového šalátu so strukovinami a nezabudnite na zeleninovú polievku. Losos obsahuje pomerne vysoké množstvo tuku, preto už nepridávajte tuk napríklad do šalátu alebo polievky. Radšej pridajte lyžičku semienok. Zvlášť pri nealkoholovej stukovatenej pečeni je dôležité ustriehnuť si množstvo prijatých tukov,” dodáva Michaela Birkusová.

Ako zbaviť pečeň tuku s “diétou”?

Prvá zásada pri všetkých diétach je, vyhýbajte sa prejedaniu a zaraďte do svojho života trochu pohybu. Štúdie uvádzajú, že zníženie hmotnosti podporuje aj úbytok pečeňového tuku u pacientov s NAFLD. Iná štúdia zase hovorí o tom, že pečeňový tuk a inzulínová rezistencia sa u pacientov výrazne znížili potom, keď konzumovali stredomorskú stravu, ako keď konzumovali nízkotučnú diétu s vysokým obsahom sacharidov, aj keď úbytok hmotnosti bol v obidvoch diétach podobný. Hoci bolo preukázané, že stredomorská aj nízkosacharidová diéta znižujú pečeňový tuk, jedna štúdia, ktorá ich kombinovala, ukázala zaujímavé výsledky. V tejto štúdii dodržiavalo 14 obéznych mužov s NAFLD stredomorskú ketogénnu diétu. Po 12 týždňoch došlo u 13 mužov k zníženiu pečeňového tuku. Stredomorská, nízkosacharidová diéta, alebo diéta s nízkym glykemickým indexom – všetko sú to diéty, alebo typy stravovania, ktoré výrazne obmedzujú rafinované sacharidy. Ak teda neviete ako začať, vyraďte zo svojho jedálnička cukor, sladené nápoje a jedlá rýchleho občerstvenia.

Pomôžu aj fosfolipidy

Pomôcť pečeni postihnutej NAFLD môžeme aj pomocou fosfolipidov. Siahnite po voľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy – prírodné látky blízke fosfolipidom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tele. Esenciálne fosfolipidy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou bunkových membrán, a prispievajú tak k regenerácii a lepšej funkcii pečeňových buniek. Tým celkovo zlepšujú metabolické a detoxikačné procesy v pečeni. Hlavnou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich veľmi dobrá znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.

Michaela Birkusová

Výživou, jedlom, diétami, zdravotnými problémami a všetkým s tým súvisiacim sa venuje už 16 rokov. Začala ako amatér – nadšenec a neskôr, keď jej druhorodená dcéra dostala anafylaktickú reakciu z potravín, zahĺbila sa do programu viac. Stala sa akreditovanou výživovou špecialistkou, absolvovala tiež mnoho odborných školení a vzdeláva sa ďalej. Má za sebou aj špecializovaný tréning na MONASH University v Austrálii na manažment lowFODMAP protokolu pri IBS (syndróm dráždivého čreva) pacientoch.

Špecializuje sa na úpravu stravovania pri zdravotných problémoch či už s trávením, alebo aj pri iných chronických, či autoimunitných ochoreniach. Pracuje s lowFODMAP diétou a manažmentom pacientov s IBS a IBD (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), rôzne intolerancie, alergie a iné ochorenia tráviaceho traktu.
www.michaelabirkusova.sk

Tento článok nie je autorským obsahom SITA.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.

Viac k témam: Dieťa, diéty, PR
Zdroj: SITA.sk – Konečne pravda o diétach. Nefungujú! © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prevádzkovateľ InovationSK s.r.o., kontakt info@bossmedia.sk, telefón: 0903218367. Používa súbory cookies na prispôsobenie obsahu reklám a funkcie sociálnych médií a analýzu návštevnosti. Informácie o vašom používaní našej stránky zdieľame aj s našimi partnermi v oblasti sociálnych médií, reklamy a analýzy. View more
Cookies settings
Súhlasím
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kto sme

Navrhovaný text: Adresa našej webovej stránky je: https://www.aktuality24.sk.

Komentáre

Navrhovaný text: Keď návštevníci webu zanechavajú na stránke komentáre, zbierame údaje, ktoré sú zobrazené vo formulári komentára a taktiež IP adresu používateľov a user-agent prehliadača z dôvodu ochrany proti spamu. Anonymizovaný reťazec vytvorený z vašej e-mailovej adresy (nazývaný aj hash) môže byť poskytnutý službe Gravatar pre overenie, či ju používate. Zásady ochrany osobných údajov služby Gravatar nájdete na: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vášho komentára bude vaša profilová fotografia verejne zobrazená spolu s obsahom vášho komentára.

Multimédiá

Navrhovaný text: Pri nahrávaní obrázkov na webovú stránku by ste sa mali vyhnúť nahrávaniu obrázkov s EXIF GPS údajmi o polohe. Návštevníci webu môžu stiahnuť a zobraziť akékoľvek údaje o polohe z obrázkov.

Súbory cookies

Navrhovaný text: Ak pridáte komentár na našej stránke, môžete súhlasiť s uložením vášho mena, e-mailovej adresy a webovej stránky do súborov cookies. Je to pre vaše pohodlie, aby ste nemuseli opätovne vypĺňať vaše údaje znovu pri pridávaní ďalšieho komentára. Tieto súbory cookies sú platné jeden rok. Ak navštívite našu stránku prihlásenia, uložíme dočasné súbory cookies na určenie toho, či váš prehliadač akceptuje súbory cookies. Tieto súbory cookies neobsahujú žiadne osobné údaje a sú odstránené pri zatvorení prehliadača. Pri prihlásení nastavíme niekoľko súborov cookies, aby sme uložili vaše prihlasovacie údaje a nastavenia zobrazenia. Prihlasovacie cookies sú platné dva dni a nastavenia zobrazenia jeden rok. Ak zvolíte možnosť "zapamätať", vaše prihlásenie bude platné dva týždne. Pri odhlásení sa z vášho účtu sú súbory cookies odstránené. Pri úprave alebo publikovaní článku budú vo vašom prehliadači uložené dodatočné súbory cookies. Tieto súbory cookies neobsahujú žiadne osobné údaje a odkazujú iba na ID článku, ktorý ste upravovali. Súbory sú platné 1 deň.

Vložený obsah z iných webových stránok

Navrhovaný text: Články na tejto webovej stránke môžu obsahovať vložený obsah (napr. videá, obrázky, články a podobne). Vložený obsah z iných stránok sa chová rovnako, akoby návštevník navštívil inú webovú stránku. Tieto webové stránky môžu o vás zbierať osobné údaje, používať súbory cookies, vkladať treťo-stranné sledovanie a monitorovať vašu interakciu s vloženým obsahom, včetne sledovania vašej interakcie s vloženým obsahom, ak na danej webovej stránke máte účet a ste prihlásený.

S kým zdieľame vaše údaje

Navrhovaný text: Ak požadujete obnovenie hesla, vaša adresa IP bude uvedená v e-maile na obnovenie hesla.

Ako dlho uchovávame vaše údaje

Navrhovaný text: Pri pridávaní komentára, komentár a jeho metaúdaje sú uchovávané oddelene. Vďaka tomu vieme automaticky rozpoznať a schváliť akékoľvek súvisiace komentáre bez toho, aby museli byť podržané na moderáciu. Pre používateľov, ktorí sa zaregistrujú na našich webových stránkach (ak takí existujú), ukladáme aj osobné údaje, ktoré poskytujú, do ich užívateľského profilu. Všetci používatelia môžu kedykoľvek zobraziť, upraviť alebo odstrániť svoje osobné údaje (okrem zmeny používateľského). Správcovia webových stránok tiež môžu zobraziť a upraviť tieto informácie.

Aké práva máte nad svojimi údajmi

Navrhovaný text: Ak na tejto webovej stránke máte účet, alebo ste tu pridali komentár, môžete požiadať o export vašich osobných údajov, ktoré o vás ukladáme, včetne údajov, ktoré ste nám poskytli. Môžete tak isto požiadať o vymazanie osobných údajov. To sa ale netýka údajov, ktoré o vás musíme uchovávať z administratívnych, právnych alebo bezpečnostných dôvodov.

Kam posielame vaše údaje

Navrhovaný text: Komentáre návštevníkov môžu byť kontrolované prostredníctvom automatizovanej služby na detekciu spamu.
Save settings
Cookies settings